Stay connected kay? ^^

27 Jun 2015

Mengekalkan cara lama

Unit 19: Nilai: Mengekalkan tradisi kekeluargaan..
Defenisi:.....

Ok! Cukup.. termasuk pendidikan moral pula.. hehehe~ Zaman sudah pun berubah.. negara semakin lama semakin maju. Banyak perubahan dapat kita lihat. Ianya bagus tapi banyak tradisi, tarian, seni dan lain-lain yang lama sudah semakin lama sedikit demi sedikit telah ditelan zaman. (amboi ayat panjang gedebak, kan dah orang tak faham xD)

Sebenarnya Yun Sing suka benda-benda lama ni.. ntahlah kenapa. Subjek Sejarah best juga (LOL) sebenarnya nak kata.. sekarang jarang sekali nak lihat remaja makan di kopitiam. Kalau dulu kalau nak makan, pakat berkumpul di gerai tepi jalan atau di kopitiam.. Sekarang semua pakat serbu McD la.. Subway la..

Kalau Yun Sing dengan kawan-kawan keluar nak makan tu mesti Yun Sing cadangkan pergi kopitiam kalau dengan kawan-kawan non-muslim la.. (haha) nampaklah kekontraannya dekat situ. Kekadang tu kalau balik sendiri, pergi Komtar mesti suka makan di kopitiam walaupun sorang-sorang. Tulah yang menjadi masalah.....

Ntah mungkin sebab depa jarang terima pelanggan remaja yang baru balik dari sekolah, pakai baju sekolah lagi.. biasanya adalah pelayan yang mengambil order air. Tapi tiap kali Yun Sing pergi sorang-sorang takde pun ditanya nk minum apa. Makan cepat-cepat then blah jelah T_T Kalau pergi dua orang, tau pula depa yang kita nak makan kat situ.. (sedih hidup)

Sabo jelah.. ada sekali tu punyalah depa tengok pelik. Then tak tau nak makan apa, semua gerai macam baru nak buka. Tapi tengok orang ramai makan je. Last-last dah frust kat situ, blah terus.. tak tau nak buat apa, duduk bersila kat tepi jalan bawah pokok (haa amek).. apapun, bersyukur sangat sebab masih dikurniakan rasa membara dalam diri ini (muehehehe)

9 ulasan:

  1. saya standard lepak kedai nasi kandaq ja.. hahaha

    singgah blogwalking sini pelan-pelan dari geng #BloggerUtara...

    BalasPadam
  2. Koipitiam...??? macam best ja.. hehe

    BalasPadam
  3. wah pendapat abak remaja yg org dewasa perlu fikirkan ni...

    BalasPadam
  4. saya pun minat benda2 retro ni terutama bangunan2 lama. unik kot

    BalasPadam
  5. mungkin jadi pelik kot tengok budak remaja ke situ.. apapun sepatutnya diaorang kena terima jer sapa pun pelanggan yang ke situ..

    BalasPadam
  6. Pendapat remaja yang sangat bagus..dulu masa sekolah selalu tido bila subjek sejarah.. suka baca buku kat rumah.. sebab cikgu yang mengajar tu agak boring..

    BalasPadam
  7. Hai yun sing
    oooo
    selalu lepak komtar yer :)

    #BloggerUtara

    BalasPadam
    Balasan
    1. YuYup dah macam rumah ketiga hehehe

      Padam