Stay connected kay? ^^

17 Februari 2020

Climbing back on Track when the train is moving

It's been long. Ada tak lagi pembaca kat blog ni agaknya? Lama dah, bertahun-tahun Yun Sing menghilang dari permukaan bumi ni (ha lain macam je ayatnya). Berkali-kali mencuri masa nak log in blog, berkali-kali menguatkan azam nak galas balik tanggungjawab ni, berkali-kali mengingatkan diri sebagai seorang blogger. Akhirnya, pada bulan Februari 2020, Yun Sing kembali menaip.

Ringkasan pengembaraan kehilangan Yun Sing selama ni:

Setelah tamat zaman persekolahan pada tahun 2016, sy hilang arah tuju, sebab dari dulu hanya plan A yang ada dalam minda. Ramai yang kata kena ada backup plan, tapi apa gunanya backup plan? Sebab tak kira apa yang berlaku sekali pun, sy akan melaksanakan plan A. Plan A tak jadi, kita buat sampai jadi, plan A 2.0 3.0 4.0 sekalipun. Tapi, seperti yang anda nampak dekat sini, plan A tak jalan pun ya, penonton-penonton sekalian.

Apabila plan B tak wujud, sy putus asa, takde niat nak sambung study. Jual insuran, kerja kedai steamboat, jadi barista, cuci homestay,... ni la benda-benda gila yang sy buat untuk lebih kurang setahun lebih. Dalam tempoh setahun tu ada la juga try balik study form 6, tapi tak jadi-jadi. Akhirnya dengan plan asal nak pergi UK, tetiba sesat sampai Taiwan, dengan tak reti baca dan tulis Mandarin, ambil course yang menelan masa - digital media DESIGN.

Ingat lagi kata-kata nasihat senior bagi bila mula-mula sampai. "Good luck naa. Ni baru permulaan, nanti makin lama kan makin busy. Jangan lupa tidur, mandi dan makan." Hahaha, boleh tahan juga ya, dulu masa form 1 dah pernah tak tidur 3 hari. Jom tengok apa course ni buat kat aq. Tu la yang sy fikir masa tu. Bom! Dalam dua minggu, dah ada satu assignment ni sy buat sampai 3 hari tak tidur, tak mandi, makan pun sehari sekali - mee cup jaa..... dari hari tu, mulalah penngembaraan sy sebagai seorang budak design yang mengambil course 2 tahun dengan silibus 4 tahun.


Dan lepas 2 tahun, budak tu masih hidup. Tahniah!

Moganya, kali ni betul-betul kembali menaip la ya.....

19 November 2018

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

KLIK BANNER UNTUK KE ENTRI SEGMEN

Tarikh tamat: 12 Dec 2018

Horoscope

Hai~

Post ni sy bukan nak cite pasal horoscope ya.. bukan nak jadi tukang nasib gak ya.. Belakangan ni sy selalu ja cari info pasal ni. Yang sy nampak, biasanya yang paling banyak refer horoscope ni masyarakat mat salleh.. dah cakap sampai star sign, moon sign dan rising sign. Kalau masyarakat Cina, ada juga yang refer ni, tapi masuk lagi la tahun kelahiran serta feng shui.

Image result for horoscope

Sy rasa kekadang bila refer horoscope ni memang boleh memahami seseorang dengan lebih mendalam.

Tapi, sy heran..

Kalau masyarakat Melayu.. atau.. Islam.. korang percaya tak semua ni?

Question of the day tu ^^"

Cer cite ya, leave your comment.

Thanks~ Adios...