Stay connected kay? ^^

08 Mei 2021

Memori: First Time menang pertandingan

Setelah hilang sekian lamanya, Yun Sing kembali menaip. Banyak komen awaiting moderation ni haha.. punya lama pemilik blog menghilang, ingat lagi rupanya dia pada blog ni! Dah bertahun -tahun lamanya tak guna bahasa ni, nasib baik masih ingat. Terima kasih rakan-rakan blogger yang masih singgah sini komen post lama. COVID-19 ni mesti ramai yang selalu blogwalking kan? Dah duduk kat rumah ni bukan tengok video, tengok blog juga kan... Apa pun, harap keadaan ni semakin baik. Stay safe everyone!

Keadaan kat tempat saya tinggal ni masih kira terkawal gak ah. Anyways, nak update jap kat blog. Isnin, 3 Mei 2021 merupakan tarikh majlis anugerah pertandingan sastera dan seni kali ke-32. Sebagai pemenang tempat ke-5 dalam kategori esei bahasa inggeris, saya turut hadir buat ramai. Dan saya sangat gembira sebab ada makanan percuma. (HAHAHAHAHA perenggan ni kena baca dengan tona serius, bak kata penulis bernama Yun, merapu dengan muka serius.)

Ha! Dah semakin pandai merepek juga dia ni, kan? Nak juga tempek gambar kat sini, dan nak bagitau gambar ni diambil oleh rakan yang saya tak kenal, so credit to him/her xD


3 Mei 2021 Majlis anugerah pertandingan sastera dan seni kali ke-32

Ini perenggan terakhir.

Hingga kita bersua lg xD

12 Mei 2020

Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela


Klik banner untuk ke entri penyertaan

Jom join ramai-ramai :D

07 Mac 2020

Movie review : The Gentlemen

Greetings uolls..

Harini sy nak review satu filem yang sy tonton dua minggu lepas - The Gentlemen.

Amaran: filem baru 2020 ini semuanya tentang gejala orang jahat ya, takde hero selamatkan dunia bagai. Pengedar dadah, geng, saling berkelahi dan membunuh. Filem 18 tahun dan ke atas, hihi.

Matthew McConaughey, Hugh Grant, Colin Farrell, Charlie Hunnam, Jeremy Strong, Michelle Dockery, and Henry Golding in The Gentlemen (2019)

Sipnopsis:

Watak utama- Mickey Pearson seorang pemilik makmal kilang penghasilan marijuana terbesar di England. Pearson telah berjaya membuka banyak makmal, merupakan seorang yang sangat kaya dan dikenali, dan dia membuat keputusan untuk menjual bisnes marijuananya dan bersara. Namun, penjualan tersebut telah dirancang sabotaj oleh salah seorang watak dalam filem ini yang kemudiannya melibatkan banyak pihak. Ramai yang terbunuh dan pengakhiran ceritanya menunjukkan kuasa Pearson dan caranya menyelesaikan masalah.

"In the jungle only way a lion survives,
not by acting like a king;
by being a king."

Sy rasa filem ni sangat menarik sebab cara penceritaannya. Pada permulaan cerita, dua orang lelaki - Raymond Smith (pembantu watak utama, Mickey Pearson) dan Fletcher (penyiasat yang diupah oleh Big Dave, editor terkenal - untuk mendapatkan maklumat berkaitan Pearson), mereka berada dalam rumah Raymond. Fletcher sedang bercerita, dan separuh filem ni berasaskan cerita Fletcher. Nampaknya Fletcher ingin memeras ugut pihak Pearson dengan maklumat yang dia peroleh.

Sebenarnya filem ni bukan unsur ganas saja tau, ada juga part yang lawak, action comedy kan.. cara penceritaannya lain dari filem biasa, dan kejadian selepas kejadian akan mengejutkan penonton. Tapi mungkin sebab cara penceritaannya, rasanya banyak yang tonton cerita ni tak faham jalan ceritanya. Kawan sy kata lepas filem ni dia tak faham apa yang diceritakan. Couple yang duduk kat belakang kami tak tonton sampai habis, separuh cerita dah keluar. Kalau faham jalan ceritanya, sebenarnya cerita ni best.

Nanti sy sertakan plot cerita penuh kat post lain dan linkkan ke sini.

Spoiler alert! Haha..

Sementara tu, jom tonton trailer filem ni