Stay connected kay? ^^

03 Februari 2015

Golden Corda [La Corda D'Oro]


Inilah anime pertama selepas bertahun-tahun tak tengok Anime. Ni beli dekat POPULAR. Tertarik sebab nampak ada flute kat situ bhahaha.. dahlah macam menarik. Cuti sekolah tengok Anime ni.

~~~


Cerita ni pasal sekolah ni.. Seiso Music Academy. Sekolah ni politik sungguh -_- Pelajar-pelajarnya dibahagikan kepada dua kumpulan, yang memilih instrumen (music student) dengan pelajar biasa (General Education).

Setiap beberapa tahun, sekolah ni akan adakan pertandingan.. music concourse la katakan. Biasanya hanya music student ni yang dipilih. Tapi suatu hari masa Hino Kahoko berlari ke sekolah, dia ternampak pari-pari yang bless sekolah tu.. (haha rojak sungguh)..


Pari-pari tu sangat gembira. Hanya orang yang betul-betul tahu hayati muzik yang boleh nampaknya, katanyalah. Jadi, pari-pari ni masukkan Hino Kahoko dalam pertandingan tu. Riuh satu sekolah. 7 peserta, 6 music students dengan Hino Kahoko yang merupakan pelajar biasa.

Hino dikurniakan magic violin. Ianya berfungsi mengikut perasaan pemainnya. Walaupun begitu, hanya orang2 tertentu yang boleh guna. Hino menggunakan magic violin dalam pertandingan. Pertandingan tu ada 4 round. Peserta yang paling kerap menang akan menjadi juara. Masa first round, accompanist Hino mengkhianatinya. Nasib baik Tsuchiura tampil menyelamatkan Hino.


Second round ok je. Masa third round Hino terlalu tertekan kerana penipuannya. Akhirnya, magic violin tidak berupaya menanggung emosinya lalu tali violin putus. Hino berputus asa dan tidak mahu bermain violin lagi. Tetapi, akhirnya dia sedar akan cintanya terhadap instrumen tersebut lalu mencuba sedaya upaya sebagai seorang beginner. Namun, dia berjaya memberikan persembahan yang baik pada round akhir.

~~~


Characters:-

Pianist - Tsuchiura Ryoutarou

Cellist - Shimizu Keiichi

Trumpeter - Hihara Kazuki

Violinist
 
-Tsukimori Len
- Hino Kahoko

Flutist - Yunoki Azuma

Clarinetist - Fuyuumi Shouko

Extra:-~~~

Bestlah anime ni katakan. Boleh memberi inspirasi :') Tidak akan ku berputus asa lagi. Hehehee.. Season 3 ♫

Gambar2 hiasan suka hati bhahahaWhere words fail, music speaks
- Hans Christian Andersen

6 ulasan:

 1. Oh anime ni, pernah tengok di animax channel a few years ago... hehe, i can play a little bit of the violin, and the piano... sikit je la, hehe ^^

  BalasPadam
 2. selamat pagi ...apa kabar yun sing...

  BalasPadam
 3. yun sing memang minat sungguh kan anime...:)

  BalasPadam
 4. cm best., aku baru abis layan hareluya 2 boy., syok gak., try la layan., huhu

  BalasPadam
 5. Cambest je. Ada versi manusia x? Hhe

  BalasPadam
 6. Salam kenal dan salam singgah... happy CHY... selamat tahun kambing yer

  BalasPadam