Stay connected kay? ^^

05 September 2014

Phobia [Part 1] - Definition

Hello hello korang-korang yang rajin terjah blog ini hai hai hai *lambai lambai* eh.. tampaq muka sendiri sejak bila jadi gedik ni :p Pandang tajuk eh macam komand pula.. Part 1? Yes.. tiba-tiba rasa nak share pasal phobia ni pula..  Maksudnya ada banyak part, bergantung pada kerajinan menaip kehkehkeh..


Sedikit pasal Phobia dari Wiki.. Translate dalam versi BM dan versi yang saya paham ye.. kalau tak faham sorry ^^ kalau salah tolong betulkan..

Perkataan -phobia, -phobic, -phobe ni asal perkataan Greek.. Istilah ini digunakan dalam bidang psikologi yang bermaksud tidak rasional, mencegah ketakutan sebagai gangguan mental dan sebagainya.. bidang berbeza ni description berbeza-beza tapi saya rasa macam lebih kepada psikologi..

Pusat Rujukan Persuratan Melayu a.k.a. Dewan Bahasa dan Pustaka pula memberikan maksud:-

ketakutan yg amat sangat akan sesuatu.


Korang faham-faham sendiri ye :) Sebenarnya memang dari dulu saya minat pasal fobia ni.. minat bidang psikologi gak hahaha Jom kita teroka lebih dalam ;)

Till then :)


Gambar-gambar kredit to Google ^^

22 ulasan:

  1. salam hujung minggu...klik hp for you :)

    BalasPadam
  2. Samalah. Saya pun minat juga pasal psychology ni semua. Best! :)

    BalasPadam
  3. Phobia nie ada macam-macam jenis kan ?

    BalasPadam
  4. You are nominated...

    http://miamorzafirah.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award.html

    BalasPadam
  5. Wahhh memang minat eh kaji pasal phobia ni Yun Sing? Ehehe selamat menceburi dengan lebih dalam :p Hihi

    BalasPadam
  6. Singgah isnin dik Yun Sing...Fobia...akak belum pernah lagi Fobia ni...mudahan tak lah yer...hehe

    BalasPadam
  7. banyak benda Cik Mimie fobia..hoho

    BalasPadam
  8. phobia...masing masing ada cerita sendiri...

    BalasPadam
  9. oh, kalau gayat tu dikira pobia ka?mcna nak atasinya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak sure sangat nanti google ye hehe.. tapi kalau tak salah ada juga fobia terhadap ketinggian.. cara atasi pun.. hmm.. haha actually saya sendiri juga sedang berusaha mengatasinya xD

      Padam
  10. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari Segmen Giveaway September by Karya Mahirah..done follow sini.. salam ceria dari MyCherita

    BalasPadam
  11. mun ada phobia terhadap lipas..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bhahaha lipas pun ada kisahnya yang tersendiri ye xD

      Padam
  12. Phobia....kalau dah kena memang susah naj hilangkan. Macam dah kena program...Klau phobia cicak, jumpa je mesti melompat macam jumpa singa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha betul betul betul.. hihi ni ada pengalaman la ni huh? Haha..

      Padam
  13. yun sing phobia dgn apa? hehe

    BalasPadam
  14. siap bg tau details lg.. kak phobia dgn doktor gigi. hahaha

    BalasPadam