Stay connected kay? ^^

16 September 2014

Segmen Ceritera Merdekaku by Dunia Zumal


Kisah merdeka? Hmm.. tak ada yang special tapi boleh la.. haha.. Kawan-kawan selalu kata "Yun Sing ni terlebih patriotik la.." "Yun Sing memang argh" haha

Sejak kecil lagi setiap tahun pada 30 Ogos akan tunggu countdown 10 saat dari rumah ekeke.. Pastu jerit.. MERDEKA!! Sambil terlompat-lompat.. semangat weyh, sampai buat baju la.. Jaluar Gemilang la semua hias-hias patung (kononnya sambut merdeka sesama ekeke)

Sampailah masuk Darjah 1.. Tau-tau jelah sekolah rendah ni.. Darjah 1 hingga 6 setiap tahun dekat sekolah mesti semua semangat gila nyanyi lagu 31 Ogos, Jalur Gemilang, Keranamu Malaysia dan lain-lain lagu patriotik kat sekolah.. kuat dan semangat dengan baling-baling Jalur Gemilang masa akhir lagu pastu cuba sambut xD

Masuk sekolah menengah memang melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti argh.. setiap tahun sekolah buat pertandingan hias kelas sempena bulan kemerdekaan.. pertandingan nyanyian lagu patriotik dan lain-lain.. Lagu patriotik tu masa Form 1 ada pula paksa-paksa masuk.. haha angkat kaki dulu weyh.. masih dalam sejarah hitam masa Form 1 masuk Georgian Idol kononnya wakil kelas tengok-tengok pergi tu bukan nyanyi.. terrecite poem sambil ketaq xD

Ok memang tahun ni macam tak berapa meriah.. mungkin sebab kan negara berkabung untuk peristiwa MH17 kan.. Tahun ini tahun paling sempoi dengan pergi shopping, GAMA letak lagu patriotik semua.. paling best bila tau semua lagu tu xD Sing along dalam GAMA la, apa lagi? Semua orang dok pandang dengan muka 'eh budak tu ok ke tak?' hahaha

Tahun ini Form 3 pun macam dikecualikan dari pertandingan hias kelas tu.. ingat lagi guru kelas masuk tu.. err..

Teacher: EH? Kelas ini Merdeka apa tak nampak hias kelas pun?
Ketua tingkatan: Tu, teacher! (sambil tunjuk kat perkataan yang dilekatkan di depan kelas- Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta)
Teacher: Jalur Gemilang takde ka?
Ketua tingkatan: Takpelah teacher.. dah hias kelas cukup la..
Teacher: Merdeka mana boleh tak ada Jalur Gemilang? At least ada satu!
Ketua tingkatan: Hmm..
Tetibe seorang tu tanya: SIAPA ADA JALUR GEMILANG?
Mulalah satu kelas pandang sana, pandang sini..

Tiba-tiba..

PUAK!! (bunyi semangat hahaha) nampak bendera mini dikibar-kibarkan dalam kelas.. dan Yun Sing dengan semangatnya mengibarkan dengan kuat xD bawah kipas pula tu =,=

"Yun Sing....."

11 ulasan:

  1. Memang sangat patriotik yer. Terima kasih sudi join. Good luck yer ^_^

    BalasPadam
  2. Haha yun sing suka join last minit :)
    Good luck :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha ^3^" Semua benda buat last minit T.T (jangan dicontohi) haha

      Padam
  3. Hai Yun Sing, zumal akan umumkan pemenang pada 20 September 2014 ini, nantikan yer. Sekarang boleh semak link dan berblogwalking sesama peserta di sini http://azmworld.blogspot.com/2014/09/senarai-peserta-segmen-ceritera.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam ada malware je blog tu :(

      Padam
  4. kalau dh join rasa berdebar je nk tahu result kan

    BalasPadam
  5. Wahhh...Yun Sing sebagai 'penyelamat'.

    BalasPadam
  6. hahaha.. penyelamat.kena ingat selalu la kenangan ni

    BalasPadam